![](/media/lib/2/1172568038_949377-a2dd0c36e5cfeef7a7e7c27b603f9640.jpeg)
Kiedy noworodki zaczynają czuć zimno?
18 czerwca 2010, 10:22Kiedy noworodki po raz pierwszy odczuwają chłód? By to sprawdzić, naukowcy zbadali myszy. Ustalili, że obwody nerwowe wyczuwające zimno stają się w pełni aktywne dopiero po około dwóch tygodniach życia.
![](/media/lib/68/czarny-ryz-34cedaaaad8382cdb262b6ba7a5ed948.jpg)
Ryż zdrowszy od borówek
30 sierpnia 2010, 11:07Wiele osób sięga po borówki amerykańskie czy jeżyny ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Są jednak dość drogie, a okazuje się, że istnieje produkt, którym można je z powodzeniem zastąpić przez cały rok – czarny ryż.
![](/media/lib/36/pszczola-miodna-44ccd8e457c6bcf41e2e31e7d47c76ee.jpg)
Problemy pamięciowe starej pszczoły
20 października 2010, 10:05Z wiekiem pogarsza się pamięć nie tylko ludzi i innych ssaków, ale i pszczół. Naukowcy doszli do takiego wniosku, badając wpływ starzenia na zdolność do odnajdowania drogi do ula (PLoS ONE).
![](/media/lib/73/rowerzysta-e09a90ac9a5805eb0c568dd8b84bbc8a.jpg)
Stała aktywność ogranicza śmiertelność raka okrężnicy
31 grudnia 2010, 11:07Stała aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego. To pierwsze studium, które wykazało, że ćwiczenia mogą sprawiać, że choroba staje się w mniejszym stopniu śmiertelna.
![](/media/lib/77/pylek-b08040bdef7473e2f4144bae2e8b4921.jpg)
Dwutlenek węgla nasila produkcję pyłków przez rośliny
13 kwietnia 2011, 11:11Wzmożona emisja dwutlenku węgla zwiększa ilość produkowanego przez rośliny pyłku. Świadczą o tym badania przeprowadzone przez naukowców z 13 krajów Unii Europejskiej.
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Co ma wątroba do cukrzycy?
17 czerwca 2011, 08:56Choć brzmi to dość zaskakująco, to, co dzieje się w wątrobie, ma wiele wspólnego z cukrzycą. Naukowcy z University of Queensland i Uniwersytetu w Wuhan odkryli bowiem związek między rodzajem gromadzonego w wątrobie glikogenu (wielocukru zapasowego, którego cząsteczki są zbudowane z reszt glukozowych) a cukrzycą typu 2.
![](/media/lib/81/przyrost-roczny-1dddc6e900da70e6a4f790ac407f0a49.jpg)
Kości wszystkich dinozaurów były takie same
5 sierpnia 2011, 11:28Dinozaury rozmiarów psa, które żyły w pobliżu bieguna południowego, miały podobną tkankę kostną, co dinozaury zamieszkujące inne rejony Ziemi. Fakt ten obala wyniki studium sprzed 13 lat i może wyjaśnić, czemu gady te były w stanie panować nad naszą planetą aż przez 160 mln lat – uważa doktorantka Holly Woodward z Uniwersytetu Stanowego Montany (PLoS ONE).
![](/media/lib/73/wspomnienia-49308976a7ffc904d64b0f2afd9cea61.jpg)
Dyskretny urok pamięci
30 września 2011, 10:23Eksperymenty na szczurach pokazały, że pamięć jest zorganizowana w nieciągłe (dyskretne) 125-milisekundowe pakiety, umożliwiając gładkie przejścia od jednego wspomnienia do drugiego.
![](/media/lib/86/n-watroba-5e5f083490666905e7c4d9253376550f.jpg)
Można leczyć wątrobę, oddziałując na receptory serotoniny
28 listopada 2011, 22:28Naukowcy z Newcastle University zidentyfikowali receptory serotoniny, które mogłyby stać się celem dla leków wspomagających naturalną regenerację wątroby
![](/media/lib/92/n-oliwa-z-oliwek-6e0df0caadc9f4364833be10ea7d87ab.jpg)
Smażenie na oliwie i oleju słonecznikowym nie szkodzi sercu?
25 stycznia 2012, 10:11Jedzenie smażonych pokarmów nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy przedwczesnego zgonu, jeśli używa się do tego oliwy lub oleju słonecznikowego - przekonują naukowcy z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie.